Colchagua wijndistrict
Na een zeer uitgebreid ontbijt om 8 uur, zijn we rond half 10 vertrokken. Onze gastvrouw had voor ons een tour gereserveerd bij een wijnhuis.
Het plaatsje Apalta was niet moeilijk te vinden, echter het wijnhuis voor onze tour was moeilijker te vinden. We hebben en folder van huis meegenomen waarop stond ‘Las niñas de Apalta', waarheen we zijn gereden. Helaas was niemand aanwezig. Een vrouwtje dat aan het vegen was kon ons niet helpen, maar belde om versterking. Toen die gearriveerd was bleek dat er alleen een proeverij mogelijk was: conclusie 'verkeerd huis'. Terug op onze weg hadden we iets gezien van 'Clos Apalta / Lapostolle'. Bij het hek werden we al opgevangen door een poortwachter. We konden aansluiten bij de tour die net was begonnen. We zagen de grote houten vaten waarin de druiven worden gedaan. Onder hoge druk worden de druiven geperst en opgeslagen. Na verloop van tijd wordt de wijn overgeheveld naar kleinere vaten die weer in een andere ruimte wordt geplaatst waar het een jaar blijft. Dan gaat het weer naar een andere, lager gelegen opslagplaats voor nòg een jaar. We sloten af met een proeverij van 3 wijnen: een witte en 2 rode. Tegelijkertijd werd een schatkamer onthuld waar de gebottelde wijnen waren opgeslagen.
Dit is een relatief jong wijnhuis, zeer modern (niet alleen qua architectuur). Het is een schitterend gebouw van 6 etages, waarvan we maar een paar hebben doorlopen. Ook werd getoond hoe het gebouw in de granieten rotsen is geplaatst. Altijd koel dus. De grond voor de wijnranken is gravel. We zijn nog langs het wijnhuis Montes gereden, dat een ouder huis is. Apalta/Lapostolle moet zich nog bewijzen. In deze vallei zijn een aantal huizen gevestigd.
De totale tour duurde een uur.
Vervolgens zijn we gaan lunchen in een restaurant dat ons aanbevolen is, nl. El Candil. Dit lag een eindje buiten Santa Cruz. We hebben er voortreffelijke visgerechten gegeten, niet alleen oogstrelend maar ook tongstrelend. Daarna boodschapjes gedaan voor ons 'avondeten' en hebben de auto volgetankt.
In Santa Filomena teruggekomen hebben we heerlijk buiten gezeten (met laptop en boekjes). Dat was rond kwart over 3.
Al met al weer een heerlijk relaxte dag met bloedhete temperaturen.
(Helaas kunnen we de foto's nog niet uploaden. Blijven het proberen.)
komt mij bekent voor de drank tour